I ga Paleo – deel 2


Wie het eerste deel  ” ik ga Paleo ” niet gelezen heeft zal allicht niet direct mee zijn met deze blog post, dus misschien voor wie nu pas mijn blog ontdekt even terug koppelen naar deze link: ik ga paleo.

Mijn idee was na een week een evaluatie te geven en we zijn ondertussen al weer enkele weken verder.

De redenen hiervoor zijn meervoudig:

 1. ik slaap terug tot vlak voor of tot mijn wekker afgaat, dus geen slapeloze uren meer om blogpost te schrijven.
 2. ik ben op een aantal andere vlakken aan mezelf aan het werken om mijn weerstand tegen stress te verhogen en hoe ik met mijn eigen perfectionisme en twijfels omga te analyseren.
 3. de toestand op mijn werk blijft bij momenten erg chaotisch en veeleisend, waardoor vrije momenten ingenomen worden om rust in te bouwen, eerder dan aan mijn blog werken. “Luisteren naar je lichaam” .. zoals het zo mooi verwoord wordt.

Aangezien ik mij hier toch vooral wil houden aan de titel van deze blogpost, zal ik de situatie op mijn werk even ter zijde laten, tenzij de context erom vraagt.

Wat de omschakeling naar de Paleo leefwijze en vooral het afbouwen van mijn suikerverslaving (coca cola ! ) bij mij teweeg gebracht heeft is bij momenten ook voor mij erg verbazingwekkend !

Zo heb ik enkele ongelooflijke momenten van zelfbedrog meegemaakt waar ik zelf versteld van stond.

De eerste week dat ik gestopt was cola te drinken ( ik drink al cola sinds ik 3 jaar ben, en gemiddeld zo’n 2 liter per dag,in de zomer zelfs naar de 3 liter toe) heb ik verschrikkelijke hoofdpijn gehad, bijna migraine. Om even van de pijn verlost te zijn heb ik in totaal nog 3 maal een glas cola gedronken nadat ik de “stop met suiker stap” genomen had. In minder dan 5 min was mijn hoofdpijn over, en kwam de suikerkick hard aan… ik besefte toen pas hoe hard ik aan suiker en cola verslaafd was.

Zo erg zelfs dat je lichaam en vooral geest met jou op de loop gaan. Zo zat ik met een vriendin op restaurant en was ik haar van mijn nieuwe levenswijze aan het vertellen, alsook dat ik nu spa in plaats van cola dronk. Toen de ober met onze drank kwam zette hij een cola voor mijn neus. Eu…

” Excuseer , ik had een spa besteld ” zei ik…

“Toch niet meneer , U heeft een cola gevraagd”

Nu was ik er 100% van overtuigd dat ik spa had gevraagd, ik had namelijk seconden daarvoor nog aan mijn vriendin verteld dat ik met cola was gestopt ! Die ober zal zich wel vergist hebben omdat ik alle voorgaande keren dat ik hier kom eten wel cola vroeg 🙂 .

Naast mij zag ik iemand lachen en vroeg dan of ze gehoord had wat ik besteld had.. en toen kwam het voor mij bijna ongelooflijke antwoord: cola !

Een gelijkaardig iets overkwam mij 3 dagen later tijdens mijn danslessen Lindy Hop. Ik had na het eerste lesuur dorst en ging met mijn glas ( ik had een spa gedronken) naar de bar, waar ik een spa  wou bestellen en vaststelde dat er een bruine bodem in mijn glas zat… toen ik mij  realiseerde dat ik de eerste keer geen spa maar onbewust cola had besteld, en die even onbewust had uitgedronken !

Dit deed mij eventjes een rekensommetje maken:

er zit 10,6 gram suiker in 100 ml  cola, dus 106 gram per liter.

365 dagen x 2 liter x 106 gram/liter = 77.380 gram of 77,38 kg per jaar.

54 jaar x 77,38 kg = 4178,52 kg of bijna 4,2 TON pure suiker, na het drinken van alles samen zo’n tankwagen van 39420 liter cola gedurende mijn leven tot nu toe.

Ik was er eventjes van slag van….

Bon… dit alles , de suiker stop en het anders en gezonder gaan eten heeft nog zo’n paar leuke gevolgen gehad… ik som ze hier eventjes op:

 1. Meer dan 6 kg vermagerd op 6 weken tijd (vooral de buikomtrek is spectaculair, 2 confectiematen, verkleind). Zonder mijn bretellen hou ik mijn broeken niet meer op !
 2. De zure oprispingen en de reflux waar ik geregeld last van had zijn helemaal verdwenen.
 3. Mijn stoelgang is zo regelmatig en gelijkvormig geworden dat ik er mijn klok kan op afstellen.
 4. Geen last meer van aambeien
 5. Mijn erecties zijn een stuk steviger en langduriger.. ik voel me letterlijk 10 jaar jonger geworden.
 6. De jeuk aan mijn onderbenen, die geen enkele dokter kon verklaren ( ja je zal wel ergens allergisch aan zijn zeker ? maar zo erg is het nu ook niet dat we daar testen gaan voor doen…) is zo goed als helemaal verdwenen.
 7. Ik heb ongelooflijk veel energie, maar van zodra ik verkeerd eet ( zondigen dus ) krijg ik lik op stuk en heb ik een enorme energie dip.
 8. Alles wat ik eet smaakt me nu veel beter, ik kan de smaken veel beter van elkaar onderscheiden, ik geniet nog meer van eten dan vroeger, ik eet in volume meer dan vroeger en waar collega’s op het werk zeggen : de soep trekt weer op niets vandaag en er dan zout en peper in kieperen, vind ik ze net heel smaakvol en al zout genoeg …
 9. Ik heb terug een gezonde honger en regelmatig de hik, zowel van de honger als na een maaltijd. Dit, realiseer ik mij nu, heb ik jarenlang niet meer gehad.
 10. Mijn bloeddruk heeft terug zijn normale waarde aangenomen (11,5 over 8) en mijn duizeligheid en druk in mijn hoofd zijn verdwenen.
 11. Ik slaap terug rustig en wordt niet meer met hartkloppingen wakker.

Zijn er dan geen nadelen hoor ik jou al denken ?

Jazeker, sommige zaken zijn wel wat lastig om vol te houden en ik vraag het mezelf ook af of ik dit langer dan 3 maanden zal vol houden. De beloningen zijn wel zo enorm dat ik hoop en denk van wel.

Nadelen zou je kunnen zien in het feit dat:

 1. Je meer tijd moet steken en meer moet uitkijken wat je koopt van eten.
 2. Het wat duurder uitvalt.
 3. Je meer tijd steekt in eten maken, voor ’s morgens is dat soms wel een rush om al mijn slaatjes en ommeletjes e.d. op tijd klaar te hebben voor ik naar mijn werk vertrek. Ik heb ondertussen wel geleerd dit grotendeels al de avond voordien te doen.
 4. Je op restaurant wel wat lekkere dingen op je bord moet laten liggen. Zelf vraag ik steeds geen frieten, kroketten, aardappelen,brood, pasta meer te brengen en als het kan te vervangen door extra (rauwe) groenten..(hoewel ik wel de discipline kan opbrengen toch van de frietjes van mijn gezelschap te snoepen en er niet meer dan 5 te eten…) De pasta op de foto laat ik dus in het vervolg liggen, of ik vraag extra groentjes in de plaats (groene asperges bijvoorbeeld 🙂 )
 5. Mensen wel wat in de war raken van mijn nieuwe levenswijze en ik telkens weer (met plezier trouwens ! ) uitleg mag geven.
 6. Je je meer dan ooit realiseert, dat in bijna ALLE voeding uit de voedingsindustrie suiker is toegevoegd ! Een blikje gepelde tomaten bevat 3 a 5 gram suiker per 100 gram !!

Maar als algemene bedenking kan ik toch zeggen dat het je enorm helpt om bewuster te  leven, bewuster te eten en nog bewuster te genieten van het leven, en dat dit zelfs invloed heeft op andere aspecten van mijn leven.

Ik ben als vanzelf nog meer  ecologisch gaan denken en leven.

Ik heb me voorgenomen dit jaar weer eigen groentjes en kruiden te gaan kweken..

Ik hoop met deze blogpost anderen een kijk te geven in Paleo en hoe het voor mij toch wel een bewustwordingsproces en ontdekking van mezelf geworden is.

Tot binnen 1 of meerdere weken in ” Ik ga Paleo – deel 3 ” .

Ivan

 

 

 

Over Ivan Van Wassenhove

ik ben een gepassioneerd danser van Salsa en Lindy Hop, lesgever in deze stijlen, maar hou ook veel van fotografie en reizen voor zover er tijd rest...
Dit bericht werd geplaatst in kortverhalen, levenslessen, Persoonlijk, Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s