Wat is Lindy Hop ?

© victor van wassenhove

Lindy Hop (*) (ook Swing genoemd),

is een Afro-Amerikaanse dans ontstaan in de grote danszalen ( Savoy ballroom, The Cotton Club) van Harlem (New York City) op het einde van de roaring 20’s en het begin van de jaren 30. Door de samensmelting van verschillende stijlinvloeden ( Afrikaanse improvisatie, jazzdans, tapdans en vooral ook Charleston) is een heel expressieve, interactieve maar vooral leuke koppeldans ontstaan, met heel veel individuele vrijheid van expressie. Zowel de man als de vrouw krijgen heel veel ruimte voor persoonlijk dansplezier, zonder het partnergevoel teniet te doen. De basis zijn de Back Step, de Triple Step en de Swing-out. Deze laatste beweging heeft een gedeelte gesloten danshouding en een open gedeelte waarin de individuele expressie van elke danser goed tot zijn recht kan komen. Ook de Charleston pas krijgt nog steeds een belangrijke plaats toebedeeld. Lindy Hop lag aan de basis voor het ontstaan van de Jive en Rock’n roll.

(*) de naam zou ontstaan zijn toen Charles Lindberg zijn eerste solovlucht over de grote oceaan had volbracht (in 1927 ) en een journalist kopte: Lindy hopped the ocean !

Er werd en (met de Neo Swing revival sinds de jaren ’90) wordt vooral gedanst op swingjazz (Oscar Peterson, Ben Webster) en Big Band Jazz ( Benny Goodman, Duke Ellington) maar ook de Vintage Pop klassiekers ( Nat King Cole, Frank Sinatra, Dean Martin )  en de Blues en Jump Blues ( BB King, Louis Prima)

Met de Vintage beweging die ontstaan is in de jaren ’90 van de vorige eeuw zit deze dans maar ook de muziek weer helemaal in de lift. Hedendaagse muzikanten zoals Caro Emerald, Amy Winehouse, Elisa Dolittle, Lisa Ekdahl en de al iets oudere Vaya Con Dios, maken nummers waarop heerlijk dan geswingd worden .

De Lindy hop is begonnen aan een verovering van de wereld en overal duiken Bootcamps op waar de beste dansers tegen elkaar een “battle” dansen en internationale dansleraars hun kennis en vaardigheden op de jongeren overbrengen. De gemiddelde leeftijd van de hedendaagse Lindy Hoppers ligt dan ook verbazend laag. ( zo’n 30 jaar) maar eigenlijk voelt iedereen zich hier in thuis.

Er is niet echt een kledingscode, maar de jongeren vinden het heerlijk om in de kleerkast van oma en opa te duiken en zich weer heel vrouwelijk en mannelijk te kleden in de stijl van ‘rond de 2 wereldoorlogen’. Costuum, met colbert, das en hoed en opvallende schoenen, of iets meer casual met bretellen (suspenders) en pet voor de mannen en heerlijk uitwaaierende kleedjes (al dan niet met bolletjes ) , charleston jurkjes met franjes, vichy hemdjes, en allerlei accessoires om de vrouwelijke touch te vervolledigen (rode lippen ! )

Al deze elementen samen maken de Lindy Hop de “social dance” bij uitstek, samen met salsa (de meer zuidelijke variant, die eveneens ontstaan is uit de samensmelting van Afrikaanse invloeden ( door de slavenhandel) en invloeden uit de Jazz. Salsa en Lindy Hop zijn dus nauw verwant met elkaar, zowel mbt de ontstaansgeschiedenis als mbt ritme en muziek. Als ultieme social dance kunnen we dan ook stellen dat in de Rueda , waarbij koppels in een circel dezelfde figuren dansen, de Salsa (Rueda de Casino ) en Lindy Hop (Lindy Wheel ) elkaar de hand schudden.

In de USA, maar ook in Groot Brittanië en Frankrijk worden meer en meer parties georganiseerd waar zowel de “salsero’s” als de “hoppers” aan hun trekken komen.

Wie interesse heeft om deze dansen aan te leren (best in koppel ) kan o.a. bij mij terrecht: salsamanneke@hotmail.com voor meer info.

uw “salsaman” en “lindyaan”

Ivan Van Wassenhove

Bronvermelding: Youtube, Wikipedia, diverse albumhoezen

Taggs: Lindy Hop, Jazz, Swing, Salsa, Koppeldans, Afro-amerikaans, dans, swing-out, Big Bands, New York, Harlem, New Orleans, Cuba, Slavenhandel

Advertenties

8 reacties op Wat is Lindy Hop ?

 1. Pingback: Swing is in the Air – Part III met The Jelly Cat Combo live ! Vrij.9 sept . | Ivan Van Wassenhove

 2. Pingback: Leert nu Lindy Hoppen tijdens de Gentse Feesten 2012 ! | Ivan Van Wassenhove

 3. Ramona zegt:

  Ik vond het heel leuk vanavond! Hi 5! I hope to dance in September.
  Ramona

 4. Francesca Van der Meer zegt:

  Kan je een proefles volgen?

  Groeten Francesca

 5. Evelyne zegt:

  Worden er not swing lessen georganiseerd? Hoeveel bedraagt de inschrijving en hoe ziet de lesrooster er uit?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s